« Összes cikk megtekintése

A kerti szivattyú tavaszi felkészítése

kerti szivattyúA kerti szivattyú gondos karbantartásával szezonról szezonra biztosíthatjuk a növények vízellátását. De mi a teendő tavasszal? Ezt fogjuk most bemutatni!

A tavasz beköszöntével a kertben is felébred az élet. A növényeknek vízre van szükségük, az öntözőrendszer gondtalan használatához pedig fel kell készítenünk a szivattyút a szezonra. Nézzük, hogyan érdemes csinálni!

Ha ősszel gondosan eltettük a szivattyút:

Ebben az esetben tavasszal csupán a tömítések ellenőrzése szükséges. Győződjünk meg róla, hogy nem sérültek, nem szivárognak, és ha ez megvan, máris használatba vehetjük a kerti öntözőszivattyút, biztosak lehetünk benne, hogy gond nélkül vészelte át a telet.

Ha ősszel nem foglalkoztunk a karbantartással:

Amennyiben elmulasztottuk a szivattyú téli felkészítését, tavasszal több teendőnk akad és alaposabbnak kell lennünk. A következőket kell tennünk:

  • Szétszerelés: Szedjük szét a szivattyút, és amennyire lehetséges, szabadítsuk meg az iszaptól, illetve egyéb szennyeződésektől. A többi hónapos lerakódást nem lesz könnyű eltávolítani.
  • Csatlakozások ellenőrzése: Vizsgáljuk meg a csatlakozó csonkot és azzal együtt a slagot, ha pedig ereszt, ideje beszereznünk egy újat.
  • Vízkőtelenítés: Távolítsuk el a vízkövet a szivattyú kimeneti és bemeneti nyílásáról, mivel a lerakódás csökkenti a szívófelületet, rontja a teljesítményt.
  • Próbaüzem: Indítsuk be a szivattyút, és ha minden megfelelően működik, a szezon elkezdődhet. Ha viszont búgó hangot hallunk, próbáljuk megmozgatni a ventilátort.

A tavaszi beüzemelés kiváló alkalom a szivattyú éves ellenőrzésére is, melynek köszönhetően megtudhatjuk, milyen állapotban van a készülék. Ha foglalkozunk a kérdéssel, megelőzhetjük a komolyabb problémákat és meghosszabbíthatjuk a szivattyú élettartamát.

A szivattyú kézikönyvében általában további hasznos információkat találhatunk a karbantartással és a beüzemeléssel kapcsolatban. Ám fontos, hogy amennyiben nem érezzük magunkat magabiztosnak ezen a téren, bízzuk meg egy szakembert a feladattal.

Ha a felszíni kerti szivattyú végleg megadta magát, érdemes még a szezon előtt beszerezni az új készüléket. Válogasson kínálatunkból Ön is, és ne feledje, a gondos karbantartás a hosszú élettartam titka!